Thuiswerken: zo houd je het makkelijk en prettig!

Thuiswerken, hoe pak je het aan? Door het coronavirus zijn we met z’n alle meer thuis. We zijn massaal aan het thuiswerken geslagen, en dat is best wel even wennen! Nu we de kantoortuin hebben ingeruild voor de keukentafel is het nog niet zo makkelijk om gefocust te blijven en werk en prive in balans te houden. In dit artikel geef ik je tips voor makkelijk en prettig thuiswerken!

Creëer een fijne thuiswerkplek

Je kunt natuurlijk op de bank gaan werken of je laptop op de keukentafel zetten, maar om jezelf goed te kunnen focussen is het fijn om een fijne werkplek te creëren. Want laten we eerlijk zijn, werken tussen de stapels was, speelgoed en de afwas gaat je niet helpen om jezelf te focussen. Het is natuurlijk het allerfijnste om een aparte werkkamer te hebben die je rustig en netjes kunt inrichten, maar ook aan de keukentafel kun je een fijne werkplek creëren. Zorg voordat je begint met werken dat je de tafel hebt opgeruimd en je er de spullen op zet die je nodig hebt om te werken. Creëer rust in je hoofd door een werkplek te maken waar je je fijn bij voelt. Dan wordt de eettafel plots een bureau, en ’s avonds transformeer je ‘m weer terug. Zie het opruimen in de ochtend en avond als een ritueel dat het begin en eind van je werkdag aankondigt. Normaal doe je dit door tussen werk en huis te reizen en het open/dichttrekken van de kantoordeur. Op deze manier voorkom je dat werk en privé door elkaar lopen.

Kleed jezelf aan

Thuiswerken in je pyjama of joggingsbroek kan heel verleidelijk zijn, dat snap ik best! Maar ik raad je aan om jezelf iedere ochtend aan te kleden alsof je naar kantoor gaat. Jezelf aankleden en klaarmaken voor de dag geeft je als het ware een seintje dat je dag is begonnen en het tijd is om uit de slaapmodus te komen. Zorg er wel voor dat het fijn zit en je jezelf er prettig in voelt. Een pak en hakken zijn nergens voor nodig, dat kan ook met mooie loungewear bijvoorbeeld. Je voelt je écht actiever als je je aankleedt zoals je normaal gesproken zou doen.

Verdeel je dag in blokken

Je kunt niet constant productief zijn. En dat hoef je dan ook niet na streven, anders kan het zijn dat je om 12 uur al moe bent. Probeer daarom je werktijd in blokken in te delen. Je kunt bijvoorbeeld 90 minuten geconcentreerd werken en dan 10 minuten even uitrusten en iets anders doen. Dat kan iets in huis zijn en een wasje draaien, maar dat kan ook even 10 minuutjes mediteren, een boek lezen, op social media kijken of niets doen zijn. Zo blijf je de hele dag gefocust. Structuur is sowieso je vriend bij het thuiswerken. Hanteer daarom ook een vast schema met begin en eindtijden. Dan ben je aan het eind van je werkdag namelijk echt vrij. Laat je niet verleiden ’s avonds nog van alles af te gaan maken: morgen is er weer een dag, de avond is er voor privézaken en ontspanning. Verdeel je werktijd dus niet alleen in blokken, maar maak ook blokken met privé/werk tijd.

Zorg goed voor jezelf tijdens het thuiswerken

Ook tijdens het thuiswerken is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Drink voldoende water, neem pauzes, leg je telefoon af en toe even weg en maak het gezellig in huis. Luister ook goed naar jezelf en bepaal wat voor jou werkt. Je hoeft echt niet van 9 tot 5 achter je laptop te zitten, misschien vind jij het wel fijner om vroeg in de ochtend of laat in de avond productief te zijn. Of misschien kom je erachter dat je het fijn vindt om in alle stilte te kunnen werken (of juist niet).  Of misschien wordt jij wel mega productief als je tussendoor een bad neemt of een wandeling maakt. Ga hier mee spelen, luister goed naar jezelf en zorg vooral goed voor je mind en lichaam tijdens het thuiswerken.
Ik ben heel erg benieuwd hoe het thuiswerken bij jou gaat. Hoe blijf jij goed voor jezelf zorgen en gefocust? Mocht het je nog niet goed lukken om een fijne thuiswerkplek te creëren, dan kan ik je helpen met een opruimsessie. Bekijk deze pagina voor alle informatie! 

Tip: Pin dit artikel over thuiswerken voor later!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.