|

Speelgoed opruimen

Speelgoed opruimen, er lijkt geen einde aan te komen.. Er liggen spelletjes op tafel, lego op de grond en boekjes en knuffels op de bank. En net als je het weer het hebt opgeruimd, kun je weer opnieuw beginnen. In dit artikel geef ik jou de ultieme tips voor speelgoed opruimen!

Speelgoed opruimen? Eerst wegdoen!

Als jij bezig gaat met speelgoed opruimen en wilt dat het speelgoed opgeruimd blijft, is het belangrijk om daar keuzes in te maken en dingen weg te doen. Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar het is heel belangrijk om dit echt te doen! Als jij alleen maar steeds de speelgoedkast opnieuw blijft organiseren zonder dat je iets weg doet dan verandert er uiteindelijk niets. De eerste stap is dus om te kijken welk speelgoed weg kan en welke mag blijven. Je kunt er hierbij op letten of je kind er nog mee speelt, of het speelgoed nog helemaal heel en compleet is en of de leeftijdscategorie nog bij je kind past. Neem je kinderen ook vooral mee in het keuze maken over de spullen. Benieuwd hoe je dat aanpakt? Lees hier alles over opruimen met kinderen.

Speelgoed opbergen en sorteren

Wanneer jij niet meer continu speelgoed wilt opruimen en wilt dat het voortaan ook echt opgeruimd blijft is het goed om tijdens het speelgoed opruimen een goed opbergsysteem te maken. Je kunt speelgoed opbergen het beste doen per categorie en/of per persoon. Je bergt dan alles op uit die bepaalde categorie (bijvoorbeeld knutselspullen) op een plek in huis. Dus niet meer in 3 verschillende kasten en lades. Je kunt hiervoor bakjes en mandjes gebruiken en deze labelen. Zorg ervoor dat de bakjes niet te vol raken en dat het overzichtelijk is wat er in zit. Zo kunnen de kinderen makkelijk hun speelgoed opruimen als ze klaar zijn met spelen. Spelletjes en boekjes kun je het beste verticaal opbergen zodat de stapels niet omvallen of rommelig worden als ze er wat tussenuit pakken. Voorbeelden van categorieën zijn:

 • Knutselspullen
 • Spelletjes
 • Boekjes
 • Lego
 • Poppen
 • Blokken
 • Verkleedspullen
 • Autotjes
 • Enzovoorts

Speelgoed opruimen: labelen!

Als je wilt dat je kinderen voortaan meehelpen met speelgoed opruimen zijn labels een goed idee! Wanneer je duidelijke labels met tekst en pictogrammen maakt en duidelijke categorieën hebt zodat het altijd duidelijk waar iets hoort te liggen kunnen ze het gemakkelijk weer opbergen nadat ze klaar zijn met spelen. Leer ze dit al vanaf kleins af aan, daar kunnen ze later alleen maar profijt van hebben!

Hoe houd je speelgoed opgeruimd?

Door speelgoed slim op te bergen en te labelen sla je al een enorme slag. Hierdoor weten jij en je kinderen waar iets hoort te liggen en ruim je het sneller en makkelijker op. Wat daarnaast ook heel goed werkt is om je kinderen aan te leren opruimen bij spelen hoort en dat het ook iets positiefs is wat niet stom is om te doen. Geef ze hierin het goede voorbeeld door op te ruimen met een lach en beloon ze als ze het hebben gedaan. Vertel ze ook wat de voordelen van opruimen zijn. Bijvoorbeeld dat ze dan altijd snel en makkelijk bij hun favoriete speelgoed kunnen en dat ze nooit meer iets kwijt zijn. Zijn je kinderen nog klein en ruimen ze nog niet (alles) zelf op? Ruim dan vooral niet steeds achter hun kont aan op, maar neem aan het eind van de dag een moment om alles weer op z’n plek te leggen. Zo ben je voor je gevoel niet continu aan het opruimen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Kinderen hebben meestal niet zo veel speelgoed nodig als dat we ze geven. Investeer liever in kwalitatief goed speelgoed in plaats van heel veel goedkoop speelgoed. Vind je kind een bepaald soort speelgoed heel erg leuk? Koop daar dan grotere series van in plaats van allerlei losse dingen. Met een mooie collectie lego of barbies zijn heel veel mogelijkheden, met een grote collectie losse dingentjes zul je zien dat ze snel uitgekeken zijn op hetgeen wat ze hebben.

Speelgoed doneren of weggeven

Als je het speelgoed eenmaal hebt uitgezocht en een selectie hebt gemaakt met wat je wilt houden en wat er weg mag, zijn er een aantal opties van wat je met dat speelgoed kunt doen:

 • Naar de kringloop brengen
 • Weggeven aan een ander kind uit je omgeving
 • Verkopen op de rommelmarkt of marktplaats
 • Naar opa en oma brengen
 • Naar de speelgoedbank of een ander goed doel brengen
Op deze manier weet je dat het speelgoed goed terecht komt en wordt gebruikt. Ook voor je kind is het fijn om te weten waar het naar toe gaat zodat ze weten dat het naar een ander kind gaat dat er blij van wordt.
Hoe gaat het bij jou in huis er aan toe met speelgoed opruimen? Ik ben erg benieuwd hoe jij het aanpakt! Laat het me weten in de reacties. Vind je het opruimen van speelgoed enorm lastig, wordt het steeds weer een rommeltje en weet je niet meer wat je daar tegen moet doen? In een gratis advies gesprek kijk ik graag met je waar je tegenaan loopt en wat je hieraan kunt doen. Plan ‘m hier in!

Tip: Pin dit artikel voor later!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.