| |

Speelgoed opbergen

Speelgoed opbergen, hoe pak je dat aan? Als je jonge kinderen hebt ontkom je bijna niet aan rondslingerende legoblokjes, stiften die door het hele huis liggen en een bank vol knuffels. Herken je dit en ben je op zoek naar manieren om speelgoed netjes op te bergen? In dit artikel geef ik je inspiratie en tips!

Speelgoed opbergen begint met opruimen!

Als jij op zoek bent naar een goede manier om speelgoed op te bergen zul je moeten beginnen bij het begin. En het begin van speelgoed opbergen is: opruimen en wegdoen! Want als jij alleen maar het speelgoed uit de kast haalt en het er weer netjes in zet zonder iets uit te zoeken en weg te doen zal het niet lang netjes blijven. Dan ben je namelijk enkel en alleen je “rommel” aan het organiseren. Voordat je gaat nadenken over een opbergsysteem voor speelgoed is het dus belangrijk om eerst alles uit te zoeken en te kijken wat je (kind) wilt houden en wat er weg mag. Lees hier alles over speelgoed opruimen.

Sorteer op categorie

Het allerbelangrijkste bij speelgoed opbergen is om duidelijke categorieën te maken en die bij elkaar op te bergen in een kastje, lade, bakje of mandje. Alles van die categorie berg je dan alleen maar op die plek op. Zo is het altijd duidelijk waar iets hoort te liggen, is het makkelijk op te bergen voor jou en je kind en ben je nooit meer iets kwijt. Dus stel we hebben het over stiften, dan maak je een bakje met daarin alle stiften en geef je die een vaste plek in een kast en heb je de stiften dus niet meer in 3 verschillende etuis, lades en kasten liggen.
Maak binnen de categorieën ook weer kleine subcategorieën. Maak bijvoorbeeld een bakje voor de strijkkraaltjes, een voor de houten kralen, een voor de glitterstickers, een voor de verfkwasten en een voor verf en zet die allemaal in dezelfde kast op dezelfde plank onder de grotere categorie knutselspullen.

Geef je kind een eigen plekje

Naast speelgoed opbergen en sorteren op categorie is er nog een andere optie: sorteren per kind. Het is fijn als je kind een eigen plekje in huis heeft waar zijn/haar speelgoed ligt waar ze dan zelf verantwoordelijk voor zijn. Berg ook hier het speelgoed per categorie op en gebruik bakjes om ze van elkaar te scheiden. Door ze een eigen plekje voor hun speelgoed te geven leer je ze om hun eigen spullen op te ruimen en netjes te houden en geef je ze een stukje verantwoordelijkheid mee hierover.

Speelgoed opbergen: gebruik labels!

Om de plekken van het speelgoed extra duidelijk en visueel te maken is het fijn om labels met woorden en pictogrammen te gebruiken zodat jij en je kind in een oogopslag kunnen zien waar iets hoort te liggen.

Verticaal opbergen

Wat bij speelgoed opbergen heel erg goed werkt is verticaal opbergen. Je maakt dus geen stapels van spullen, maar zet ze rechtop in de kast of in een bakje neer. Dit doe je waarschijnlijk al met boekjes, maar dit kan met alles! Denk aan spelletjes, waterverf, stickers, stiften, knutselspullen, etc. Dit zorgt ervoor dat je niet hoeft te “graven” om ergens bij te komen en je in een oogopslag ziet wat je hebt. Zo blijft het dus netjes! En het neemt ook nog eens minder ruimte in beslag!

Maak van speelgoed opbergen een feestje!

Kinderen vinden speelgoed opruimen meestal niet zo leuk om te doen. Maak van speelgoed opbergen na het spelen daarom een feestje! Je kunt bijvoorbeeld wel een plank maken voor alle knuffels, maar wat nou als je er een dieren hotel van maakt en er een verhaaltje om heen verzint? Dan hang je een bordje boven die plank waarop staat dieren hotel en zeg je je kindje dat de knuffels weer naar het hotel moeten om te gaan slapen als ze klaar zijn met spelen. Dat is heel anders dan zeggen “je moet opruimen”. Gebruik je fantasie en maak er wat leuks van! Ik weet zeker dat je kinderen het fantastisch zullen vinden!

10 x Speelgoed opbergen

Kratjes

Dit soort kratjes zijn hartstikke hip en ook nog eens heel praktisch! Ze zijn in alle kleuren van de regenboog en in verschillende maten verkrijgbaar. Je kunt hier verschillende categorieën in opbergen en uit elkaar houden en ze op planken of in lades zetten. De kratjes zijn van het merk HAY en zijn via deze link te koop. Bij Hema hebben ze look a likes.

Trolley

De bekende IKEA trolley “raskog” is echt op iedere plek in huis handig! Zo ook voor het opbergen van speelgoed. Ideaal voor knutselspullen, lego, autootjes en ga zo maar door!

Opbergzak

Opbergzakken zijn tegenwoordig helemaal in! Dat snap ik best, ze staan leuk in de kinderkamer en het is handig om hier spullen in op te bergen. Dit soort zakken zijn niet geschikt voor klein speelgoed, maar voor knuffels, verkleedkleren of ballen kan het bijvoorbeeld wel prima!

Opbergkleed

Een speelkleed en een handige opberger in een! Het merk Play & Go heeft ontzettend handige speelgoed opbergers in de vorm van een opbergkleed. Als je kind klaar is met spelen trek je het kleed met een koord dicht en maak je er een zak van. De zak, inclusief speelgoed, kun je in de kast of onder de bank leggen. Als ze later weer verder willen pak je het er gemakkelijk weer bij.

Boekenrekje

Het is eigenlijk een boekenrekje, maar het is ook ideaal voor klein speelgoed en knuffeltjes. Dit soort rekjes staan ontzettend leuk op de kamer van je kleintje en je kunt hier ook nog eens hun favoriete speelgoed en boeken in opbergen.

Trapkast

In de trapkast heb je nu waarschijnlijk nu een allegaartje aan spullen staan. Maar wat als je die nu eens helemaal zou gebruiken voor speelgoed? Dan heb je nooit meer rondzwervend speelgoed door je huis en ligt alles op een plek! Maak gebruik van mooie bakken en manden om de categorieën te sorteren en het ziet er ook nog eens mooi uit!

Vakjes kast

De bekende IKEA vakjes kast is ideaal voor speelgoed opbergen! Ieder vakje kan een eigen categorie krijgen en omdat de spelletjes en boeken er ook goed in passen heb je alles op een plek. Hierdoor wordt opruimen een stuk makkelijker en leuker!

Plastic opbergbox

Door plastic opbergboxen te gebruiken is het gelijk duidelijk wat er in zit en waar in de box het zit. Dit maakt het voor je kinderen gelijk visueel en dat is heel handig. Dan komen ze gegarandeerd minder vragen als “mam, pap, waar ligt dat ook al weer, ik ben het kwijt?!”.

Wandorganizer

Een stoffen wandorganizer met vakjes is ideaal voor het opbergen van poppetjes, barbies, knuffels op iets grotere autootjes. Je kunt zo’n wandorganizer aan de deur of binnenkant van de kast bevestigen. Je bespaart hiermee dus ook nog eens hoop ruimte!

Opbergbankje

Nog zo’n optie om speelgoed op te bergen waarmee je ruimte bespaart! Een opbergbankje is ideaal voor in de kinderkamer, speelhoek of zelfs bij de eettafel.
Hoe gaat het bij jou met het opbergen en opruimen van speelgoed? Ga je na deze tips gelijk aan de slag of heb je geen idee waar je moet beginnen en is de moed je in de schoenen gezakt? Ik help je graag een handje met het opruimen en opbergen van speelgoed zodat het ook echt opgeruimd blijft! Bekijk mijn aanbod om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Tip: Pin dit artikel voor later!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.