| | |

Mijn ervaring met de KonMari methode

ervaring konmari methode
Momenteel werk ik als KonMari consultant en opruimcoach en help ik andere met ontspullen en opruimen van hun huis met de KonMari methode. Maar ook ik was ooit op het punt dat ik niet tevreden was met mijn huis, op zoek was naar meer rust en mijn huis op orde heb gemaakt met Marie Kondo haar tips. In dit artikel vertel ik je over waarom ik begon en hoe het verliep.

Opruimen door de jaren heen

Ik was nooit echt een rommelkont en heb nooit echt veel spullen gehad. Toen ik 18 was ging ik bij mijn ex vriend in zijn appartement wonen. Zijn spullen bleven gewoon staan dus ik had niet echt iets wat van mij was. Het enige wat ik wel had was kleding, veel kleding, dvd’s en boeken.
Toen we uit elkaar gingen en ik op mezelf ging wonen waren dat dan ook de enige dingen die ik meenam. Ik kocht bij IKEA een minimale huisraad en heb nooit heel erg de neiging gehad om extra spullen aan te schaffen. De plekken waar ik alleen woonde waren altijd netjes en opgeruimd. Iedereen die langs kwam omschreef het als een net huis en ook op mijn werk werd ik altijd netjes en opgeruimd genoemd. Toch was ik nooit echt helemaal blij met hoe opgeruimd dingen in huis waren. De indeling was niet praktisch genoeg, ik irriteerde me aan hoe kastjes er van binnen uit zagen en voelde me niet helemaal gelukkig met de spullen die ik had.
Nadat ik een tijdje alleen had gewoond ging ik samenwonen met mijn huidige vriend. De verschillen tussen ons waren gelijk duidelijk. Ik kwam uit een mini appartement met weinig spullen, hij kwam uit een eengezinswoning met een grote verzameling aan spullen. We gingen samenwonen in een appartement wonen en hij moest dus flink ontspullen omdat het anders gewoon niet zou passen. Ik heb hem daar mee geholpen, maar door onze verschillen ging dat moeizaam. Hij bleef het lastig vinden om dingen weg te doen, en ik bleef vinden dat hij/we te veel spullen hadden. Hierdoor kreeg hij het gevoel kreeg dat hij niets mocht houden. Uiteindelijk kwamen we er samen redelijk uit en hielde we de spullen waar plek voor was en die we beide leuk vonden, de rest deden we weg.
Toen we besloten een huis te kopen wisten we zeker dat het een groter huis moest gaan worden. Een klein appartement waar je je spullen niet in kwijt kon werkte gewoon niet voor ons. We gingen dus voor een flinke upgrade en gingen twee keer zo groot wonen. Het huis waar we in gingen wonen had grote bewoonbare kelder, ruime zolder en twee slaapkamers waarvan we er van een een inloopkast maakte. En zoals het nu eenmaal gaat, slopen er steeds meer spullen het huis in en heb je eerder de neiging om dingen op te bewaren.

Kleding opruimen

Ik heb dus nooit echt veel spullen gehad, maar kleding heb ik wel altijd veel gehad. Ik had stapels shirts, vesten, rokken en broeken en had een enorme collectie schoenen. Ik bleef ook regelmatig kleding bij kopen omdat ik nooit echt tevreden was met wat ik had. Het was een soort doorlopend project om de de perfecte garderobe te krijgen en nieuwe items te kopen en kleding op te ruimen. Ik was zo iemand die altijd riep dat ze niets had om aan te trekken terwijl de kast bomvol zat. Iedere paar weken zocht ik uit wat ik niet meer wou hebben, vouwde ik alles weer netjes op en probeerde ik alles nog beter in te delen. De kleding die ik niet meer droeg gaf ik aan andere, verkocht ik of ging naar de kringloop. Dit deed ik al sinds mijn tienerjaren maar nooit was ik echt lang tevreden met het resultaat. Ik bleef dus bezig nieuwe dingen bij kopen, wegdoen en opnieuw indelen.

Het moet anders

Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat het anders kon. Vandaar ook al mijn pogingen om mijn kledingkast opnieuw in te delen en continu te minimaliseren. Maar ook op andere vlakken ging ik steeds meer voelen dat het anders moest. Niet dat ons huis echt rommelig was of we echt veel spullen hadden, maar zo voelde het voor mij wel. Ik gooide regelmatig spullen weg en richtte kastjes weer opnieuw in. Vervolgens werd het weer een rommeltje in mijn ogen dus ik gooide nog meer weg en richtte het nog een keer opnieuw in. Ik bleef maar bezig met mijn huis opruimen in de hoop dat het op een bepaald moment beter werd. En hoewel we steeds minder spullen hadden, was ik er alsnog niet tevreden over. Ik was aan het wegdoen om het wegdoen in de hoop meer rust te krijgen, Toch voelde ik me steeds minder thuis in mijn eigen huis en na al die moeite was ik alsnog niet gelukkig. Ik deed vast wat verkeerd..

Klein is fijn

Door mijn opruimwoede van de afgelopen jaren, kwamen we er steeds meer achter dat we niet gelukkig werden van veel spullen. Al die ruimte van een groot huis was daardoor ook nutteloos en maakte ons niet gelukkig. We fantaseerde zelfs over al onze spullen wegdoen en in een tiny house gaan wonen. Uiteindelijk besloten we ons grote huis te verkopen en een kleiner huis terug te kopen. Na een flinke zoektocht vonden we een schattig oud huisje dat de helft kleiner was dan ons huis. We werden op slag verliefd en namen de grote stap om kleiner te gaan wonen.

Nieuwe situatie, nieuwe aanpak!

De verhuisdatum kwam steeds dichterbij, dus dat betekende dat we nog grondiger te werk moesten gaan met ontspullen. Ik kende Marie Kondo al jaren, maar las haar boeken nooit. Ik paste wel kleine dingen van haar methode toe die ik las in blogs en ik keek de Netflix serie. Ik bedacht me dat de KonMari methode wel eens wat beter kon toepassen om onze spullen klaar te maken voor de verhuizing dus ik las haar boeken en we gingen samen aan de slag met onze spullen.

Mijn ervaring met de KonMari methode

Toen ik de KonMari ging toepassen op mijn spullen vielen dingen ineens op z’n plek. Jarenlang keek ik alleen maar naar wat ik niet wou houden, naar hoe veel ruimte ik had en deed ik alleen maar spullen weg omdat het voor mijn gevoel moest. De KonMari methode is gebaseerd op houden wat je graag wilt houden, je omringen met waar je van houdt en de dingen die je wegdoet te laten gaan met dankbaarheid. Eindelijk kon ik een goede keuze maken over wat ik wou houden zonder dat ik na een paar dagen weer opnieuw moest beginnen. Ik maakte voortaan keuzes met mijn hart in plaats van met mijn hoofd. En toen we onze spullen gingen over verhuizen hielpen de tips van Marie Kondo ook nog eens met ons nieuwe huisje ruimtebesparend en praktisch indelen.

Wat KonMari mij bracht

De KonMari methode bracht mij meer rust en ruimte in mijn hoofd. Ik kan eindelijk rustig zitten zonder dat ik geïrriteerd raak van spullen die ergens in het zicht liggen. Ik hoef niet meer wekelijks kastjes opnieuw in te delen omdat het al weer overhoop ligt. Dit scheelt mij zo veel energie! Die kan ik nu eindelijk stoppen in dingen die ik echt leuk vind.

Omdat je door de KonMari methode ook leert wat voor jou joy sparkt, waar je blij van wordt, kwam ik er ook steeds meer achter waar ik blij van wordt in mijn leven. Ik werd niet meer blij van mijn huidige baan en besloot daarom ontslag te nemen. Omdat de KonMari methode mij zoveel had gebracht en ik mijn organiseer en regel talenten wou inzetten kwam ik er achter dat ik andere wou helpen met opruimen. Ik gun andere om zich net zo te voelen zoals ik me voelde nadat ik het KonMari opruimfestival had doorlopen en wil andere ruimte geven om meer dingen te doen die ze echt leuk vinden. Om die reden ben ik de KonMari consultant course in New York gaan volgen en begeleid ik nu klanten met hun KonMari proces. Daar ben ik echt zo dankbaar voor!

Heb jij de KonMari opruim methode gevolgd? Wat heeft het jou gebracht? Laat het me weten in de reacties! En heb je vragen over hoe jij de methode kunt toepassen in je huis? Plan een gratis adviesgesprek in en dan kijken we samen wat in jouw situatie de beste volgende stap is!

Tip: Pin dit artikel voor later!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 reacties

 1. Leuk artikel!
  Ik woonde tot maart bij mijn ouders in een typische slaapkamer. Alles stond vol vol vol gepropt.
  Ik weer niet meer hoe ik op het idee kwam maar ik las het boel van Marie kondo en ben aan de slag gegaan. Vorig jaar januari al. Ik heb 2/3 van al Mn kleding weggedaan en nooit iets gemist. Daarna 2/3 van Mn boeken en daar- en met andere spullen nog best wat geld verdient! Omdat er geen tijdsdruk achter zat kon ik rustig alles verkopen.
  In dec hoorde ik dat ik misschien een studio kon krijgen van 30m2, en begon ik de laatste spullen door te spitten.
  Er ging nog eens veel weg. Eins januari kreeg ik de sleutel en nu woon ik al 10 maanden in mijn fijne studio. Ik ben er qua ruimte op vooruit gegaan maar qua kastruimte heel erg achteruit.. goddank heb ik konmari gedaan voor ik verhuisde. Ik had een kwart niet eens kwijt gekund.
  Ik ben nu alweer langzaam opnieuw door Mn spullen aan het gaan ☺️.

  1. Fijn dat je het opruimen al voor de verhuizing al achter de rug had! Dat scheelt echt zo veel stress en gedoe. Zo te horen heb je flink wat weg gedaan 🙂 het is nooit slecht om nog een keertje door je spullen te gaan, de eerste keer kijk je toch nog op een iets andere manier naar je spullen en dan blijkt er een tweede keer nog veel meer weg te kunnen.

 2. Zelf heb ik altijd al opgeruimd in doosjes en verdelers erin gemaakt. Van huis uit meegekregen van een handige & creatieve moeder. Ik heb ook de Marie Kondo Netflix serie gekeken, tenminste ik kon er niet meer dan 4 vinden, zijn er nog meer? dan hoor ik dat graag. Ik vind het inspirerend. Ook op you tube heb ik het een en ander gekeken en ben toen haar vouwmethode gaan toepassen in de doosjes en lades die ik al had. En ik vind het geweldig te zien wat een andere manier van vouwen in dezelfde doos en lade voor zo’n verschil kan geven! Overzichtelijker en rustiger voor het oog en je gevoel. In 1x dat ene paar sokken pakken zonder te spitten in het sokkendoosje en ik heb t ook nog op kleur gesorteerd! Heerlijk, altijd netjes, het wordt geen rommel meer! Ik word al blij als ik de lades open doe! Helmaal ZEN! Tenminste de sokken-, onderbroeken-, hemdjes- en pyjama’s-lade. De rest zo vouwen werkt voor mij weer niet.
  Ik ben van het kleding hangen en nette stapeltjes die bij mij wel netjes blijven, omdat ik ze in plaats van recht, overdwars in de kast leg, zodat ik met 2 handen iets ertussen uit pak en weer terug kan leggen, nou ja, je zou t moeten zien dan is het vast duidelijker haha.

  Wel heb ik nog een vraag Merel over het stukje ‘Mijn ervaring met de KonMari methode’. Ik vind het lastig om precies het verschil te begrijpen tussen dat ‘wat je weg doet om meer ruimte te hebben, wegdoen om t wegdoen’ zoals je dat beschrijft en ‘houden wat Joy Sparks’. In mijn ogen is dat nl bijna hetzelfde?!? Kan je daar misschien een concreet voorbeeld van geven? Sommige dingen heb je ook gewoon nodig, denk ik dan, maar dat is niet per se iets waar ik dan helemaal hotel de botel van wordt.

  En hoe ga jij te werk met je interieur als de dingen die ‘Joy sparken’ niet bij elkaar staan? In dezelfde kleur verven zou kunnen, maar bv.4 stijlen door elkaar heen dat vind ik dan weer niet mooi. Dan wordt het een allegaartje en daar word ik althans niet blij van!

  trouwens super stoer van je dat jeje baan op hebt gegeven en nu iets hebt gevonden wat duidelijk je passie is!

  1. Ja fijn he zo’n nette ladekast? Ik word zelf ook nog steeds blij wanneer ik de lades open doe, zo veel rust! Ik denk dat ik inderdaad zou moeten zien hoe je de stapels maakt, haha, maar als dat voor jou werkt dan is dat perfect toch? 🙂

   Ik vond eerst altijd dat ik van mezelf moest opruimen omdat het niet netjes genoeg was in huis, dat als ik meer spullen weg zou doen het vast beter zou worden, maar dat werd het dan niet dus dan deed ik nog meer spullen weg. Of dan dacht ik, hmm deze bakjes passen eigenlijk niet handig in mijn keukenkastjes, dan doe ik ze maar weg. Ik was dus aan het wegdoen met een blik op de ruimte die ik had of simpelweg aan het wegdoen omdat ik het idee had dat het daardoor beter werd. Ik keek niet naar waar ik echt blij van werd. Door de KonMari kwam ik er achter dat ik dat totaal verkeerd deed. Daarbij ga je namelijk vooral kijken wat je wilt houden omdat je er blij van wordt en gaat het niet zozeer om de hoeveelheden die je weggooit of de ruimte die je hebt. Uiteindelijk blijf je met het aantal spullen over dat bij jou past en waar je blij van wordt, dat geeft uiteindelijk rust en geluk in huis, anders dan al je spullen wegdoen omdat het “moet”.

   Ik ben zelf bij interieur toch wel meer van het mixen en matchen van spullen en stijlen. Als je interieur in grote lijnen op elkaar is afgestemd, dan kan het best dat je in sommige accessoires iets totaal anders doet. Je kunt ook een bepaalde ruimte van je huis met een andere stijl inrichten, je woonkamer en slaapkamer hoeven uiteindelijk niet in dezelfde stijl natuurlijk. Als je daar gewoon een beetje mee aan het experimenteren gaat zul je zien dat het best leuk kan zijn. Mocht het echt niet je ding zijn om dingen te mengen in je interieur, dan kun je het beste een keuze maken waar je het meest blij van wordt.

 3. Leuk om te lezen hoe het opruimen en ontspullen altijd weer in verbinding staat met verhuizing. Ik ben ook van groot naar klein gegaan omdat ik hier nu een tuin heb. Dat bracht wel keuzes met zich mee. Het is goed om je te bezig te houden om de vraag wat je werkelijk nodig hebt. Heel veel dingen “spark no joy”.