KonMari methode


Ik werk met en begeleid je volgens de KonMari methode. Dit is de opruim methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. De methode is niet gebaseerd op opruimen per ruimte, maar op opruimen per categorie in een bepaalde volgorde. Per categorie verzamel en bekijk je alle spullen die je hebt en bepaal je wat je wilt houden op basis van of deze dingen voor jou “joy sparken” en of je er nog blij van wordt. 

Categorieën van de KonMari methode:

  • Kleding
  • Boeken
  • Papier
  • Komono (alle overige spullen)
  • Sentimenteel

Door in deze volgorde te werken, word je steeds beter in opruimen en het wegdoen van spullen. Je begint bij de makkelijkste categorie, kleding, en eindigt bij de moeilijkste, sentimenteel. 

De levensveranderende magie van opruimen

De KonMari methode gaat verder dan een opgeruimde kledingkast. Door in je huis met de KonMari methode aan de slag te gaan leer je niet alleen hoe je je huis kunt opruimen, je leert ook hoe je het Spark Joy principe kunt toepassen in je leven. Voordat je gaat beginnen aan jouw opruimproces visualiseer je jouw ideale leven. Aan de hand hiervan ga je aan de slag met opruimen en bepaal je of je spullen voor jou “joy sparken”. Dit is aan het begin lastig maar tijdens het proces ontdek je waar je echt blij van wordt en wat er past bij jouw ideale leven. Door de spullen weg te doen die voor jou niet blij maken, maak je als het ware ruimte voor je ideale leven.

de voordelen

van de konmari methode!
konmari methode

Voor eens en altijd

Het opruim proces met de KonMari methode is iets eenmaligs. Na afloop is je gedrag veranderd en maak je betere keuzes waardoor je nooit meer groots hoeft op te ruimen en alleen nog maar het opruimen hoeft bij te houden.

huis opruimen

Meer rust

Nadat je je huis hebt opgeruimd met de KonMari methode krijg je meer rust in je huis. Alles heeft z’n eigen plek en je bent omringt met de spullen waar je blij van wordt en die jij hebt uitgekozen om te houden. Die rust ga je ook zeker in je hoofd merken!

opruim feestje

Meer ruimte

WaarNa het toepassen van de KonMari methode krijg je als het ware je huis terug. Je hebt meer ruimte in huis en kan deze gaan gebruiken om er echt in te leven. Daarnaast maak je ook meer ruimte in je hoofd voor de dingen waar het echt om draait in het leven. 

KonMari in de praktijk

Benieuwd hoe een sessie met een KonMari consultant er uit ziet? Hieronder leg ik in het kort de drie stappen van het proces uit die we in elke categorie en subcategorie doorlopen.

01.

Verzamelen

We verzamelen alle spullen die bij een bepaalde categorie of subcategorie van de methode horen. Deze spullen leggen we op een hoop zodat het zichtbaar wordt wat en hoe veel je hebt.

02.

Joy checking

We gaan door alle spullen uit de categorie en bij ieder item bepaal jij aan de hand van de vraag “does it spark joy” of je het wilt houden of niet. Je houdt alleen de spullen waar je echt blij van wordt.

03.

Organiseren

LWe gaan de spullen ruimtelijk, netjes en overzichtelijk opbergen. Alles krijgt een vaste plek en we houden de categorieën zo veel mogelijk bij elkaar. Bij het opbergen houden we rekening met hoe het voor jou fijn werkt.

KonMari consultant

Na het verschijnen van de boeken Opgeruimd! en Spark Joy werd Marie Kondo haar KonMari methode zo populair dat er lange wachtlijsten voor haar opruimsessies ontstonden. Ze besloot daarom om in 2016 KonMari consultants op te leiden. Deze consultants helpen jou aan de hand van de KonMari methode aan een opgeruimd huis en hoofd. Om consultant te worden moet je Marie Kondo haar boeken lezen, de KonMari methode toepassen in je eigen huis, deelnemen aan een twee daagse seminar en minimaal 30 uur praktijk ervaring opdoen bij klanten thuis en hier rapportages van schrijven. Inmiddels zijn er meer wereldwijd meer dan 500 consultants waarvan ik er een van ben.

konmari consultant
Is dit iets voor jou?

LATEN WE SAMEN WERKEN!