|

Hoeveel kleding heb je nodig?

Ik krijg regelmatig de vraag hoeveel kleding je dan eigenlijk nodig hebt. Wanneer je even op Google zoekt vind je allerlei antwoorden en theorieën over deze vraag. Maar hoeveel heb je nou echt nodig? Hieronder lees je mijn mening daarover.

173 kledingstukken in onze kast

Niemand houdt van een overvolle en rommelige kledingkast, toch heeft de gemiddelde Nederlander zo’n 173 kledingstukken in de kast hangen. Van al deze kleding blijven ongeveer 50 items onaangeraakt, gooien we er jaarlijks 40 weg en kopen we er ook weer 46 nieuwe bij. Best wel schokkende cijfers vind ik persoonlijk. 

Capsule wardrobe

Online lees je steeds vaker over de capsule wardrobe. Dit houdt in dat je ongeveer 33 kledingstukken in je kast hebt hangen. Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen vallen onder de capsule wardrobe. Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s tellen niet mee. Volgens deze methode heb je dus maar ongeveer 33 kledingstukken nodig die je goed met elkaar kunt combineren, tijdloos zijn en waar je blij van wordt. Dat is dus nogal een verschil met 173 kledingstukken.. 

Help! Moet er dan echt zoveel weg?

Een capsule wardrobe heeft veel voordelen. Je geeft minder geld uit, maakt duurzamere en betere keuzes, hoeft niet lang na te denken over wat je aan moet en je komt er beter achter wat je stijl is. Maar ik kan begrijpen dat het idee van het aantal kledingstukken in je kast terugbrengen naar 33 nogal eng klinkt. Dan heb ik goed nieuws voor je: dit hoeft niet. 

Hoeveel heb je nou echt nodig?

Let me tell you something, er bestaat absoluut geen magische formule of berekening met hoeveel kledingstukken je echt nodig hebt. Dus heb je ooit ergens gelezen dat je 4 truien, 8 shirts en 3 broeken nodig hebt? Dan mag je dat wat mij betreft vergeten, hoeveel je “nodig” hebt is namelijk per persoon anders. Waar het allemaal om draait is dat je blij wordt van de kleding die je hebt en dat je ze ook daadwerkelijk draagt. Dit aantal ligt bij iedereen anders en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat je te veel of te weinig hebt, zolang jij maar blij wordt van de inhoud van je kast heb je voldoende. Dus ga gewoon eens in je kast kijken waar je nog blij van wordt. Benieuwd naar de alternatieven voor kleding weggooien? Dat lees je hier!

Wordt niet de gemiddelde Nederlander met 50 ongebruikte kledingstukken.

Als je je kledingkast gaat opruimen en gaat kijken waar je blij van wordt, kom je vast ook dingen tegen waar je blij van wordt maar die je eigenlijk nooit aantrekt. Zoals ik hier boven al schreef ben ik van mening dat je alles moet gebruiken wat je niet weggooit (en waar je dan dus blij van wordt). Dus blaas dat geërfde tasje van je oma nieuw leven in, draag het Mickey Mouse shirt waar je zo’n mooie herinnering aan hebt maar eigenlijk niet kan vooral lekker thuis en trek thuis ook gewoon die petticoat aan die je anders niet aantrekt maar waar je wel blij van wordt. Het is namelijk een doodzonde dat spullen waar je blij van wordt en waar je geen afstand van kunt doen achter in de kast liggen te vergaan.

Kom je er niet uit met het opruimen en opbergen van je kleding of blijf je miskopen doen en hangen er steeds opnieuw ongedragen kledingstukken in je kast? Boek dan een opruimsessie waarin ik jou help om je kledingkast voor eens en altijd op te ruimen, we maken een geheel van je kast en ik help je jouw persoonlijke kledingstijl te ontdekken. Bekijk hier alle informatie.

Tip: Pin dit artikel voor later!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 reacties

  1. Ik moet denken aan een interview met een dame in niqaab. “Niemand maakt nooit opmerkingen over mijn kleding want ik zie er altijd hetzelfde uit”, zei ze. Ik kan me hier helemaal bij aansluiten. Kleding hoeft bij mij alleen maar schoon en heel te zijn. Ik kleed me ook over het algemeen in zwart met grijstinten. Zo zie ik er ook nog eens altijd netjes uit. Tja, iedereen heeft hier zo zijn eigen ideeën over. Ik heb wel erg weinig ruimte voor kleding nodig.

    1. Precies! Je hebt ook helemaal niet ontzettend veel verschillende kleding nodig, uiteindelijk draag je vaak toch hetzelfde en er is niemand die dat erg vindt! Als ik naar andere kijk, denk ik zelf ook nooit nou die heeft ook vaak hetzelfde aan. Je moet gewoon doen waar je jezelf goed bij voelt 🙂

  2. Ik vind 50 ongebruikte kledingstukken erg veel zeg. Tegenwoordig koop ik ook niet zo vaak meer wat nieuws. Ik investeer liever in goede kwaliteit en tijdloze stukken die ik goed met elkaar kan combineren. Een goede blouse, leren jas en jeans behoren tot deze categorie.

    1. Ja veel is het he? En dat is dan een gemiddelde, er zijn dus een hoop mensen met veel meer ongebruikte kledingstukken. Zo zonde! Goed dat jij er zo bewust mee bezig bent.