|

Duurzame kleding: 5 tips om te starten!

Duurzame kleding begint een steeds groter topic te worden. Steeds meer mensen letten op hoe en waar hun kleding is gemaakt en ook grote merken besteden steeds meer aandacht aan duurzaam en eerlijk produceren. Maar dat wil helaas (nog) niet zeggen dat duurzame kleding de norm is en is het nog niet zo makkelijk om er aan te beginnen. In dit artikel help ik je een handje met 5 tips!

Wat is duurzame kleding?

Om maar even bij het begin te beginnen, wat is duurzame kleding nou eigenlijk? Er wordt namelijk steeds vaker met termen als duurzaam, fair, eerlijk en sustainable rondgestrooid door merken, maar wat betekent het nou eigenlijk echt?

Fair fashion

Fair Fashion betekent dat de kleding gemaakt is voor een eerlijk salaris, in een veilige werkomgeving en onder goede omstandigheden. In het geval van fair fashion verdient iedereen in de keten van het maken van een kledingstuk een zogenaamd “leefbaar loon”: van de katoenplukker tot degene die het kledingstuk naait tot de persoon die het kledingstuk verkoopt.

Duurzame kleding

Fair fashion is met goede richtlijnen makkelijk te herkennen en te reguleren, bij duurzame kleding ligt dit wat minder makkelijk. Bij duurzaamheid gaat het vooral over het verkleinen van de impact die jouw kleding op de aarde heeft. Denk hierbij aan minder chemicaliën gebruik, minder water/energie verbruik, recycling, natuurlijke stoffen, minder transport en ga zo maar door.

En hoewel je het misschien verwacht, duurzame kleding is niet perse ook eerlijke kleding. Als jij iets koopt wat gelabeld is als duurzaam, kan het nog steeds onder slechte omstandigheden voor lage lonen zijn gemaakt. Andersom geldt dan wel weer vaak dat fair fashion ook duurzaam is. Want ja, hoe eerlijk is het om een kledingmaker met chemicaliën een blouse te laten verven..

Denk goed na voor je een kledingstuk koopt

Dit is eigenlijk de makkelijkste manier om duurzaam te kopen: koop minder kleding en denk goed na over waar je in investeert. Heb je het echt nodig? Past het bij je? Past het bij je andere kleding? Word je er echt blij van om dit vaak te gaan dragen? Voegt het echt iets toe aan je kledingkast? Als je op al deze vragen ja kunt beantwoorden, is het een goede (en daarmee duurzame) keuze. Het kan dan zijn dat je kledingstuk alsnog niet fair of duurzaam geproduceerd is, maar omdat jij een weloverwogen keuze hebt gemaakt en er daardoor lang mee doet, is het alsnog een duurzame keuze.

Geef kleding een tweede kans

Laat voortaan kapotte jeans maken bij een kleermaker, ruil kleding met vrienden en koop tweedehands. Vind je tweedehands kleding bij kringloop winkels en vintage winkels maar niks? Op websites als Vinted of United Wardrobe kun je veel hippe “pre loved” kleding vinden voor een fijn prijsje.

Ontdek wat echt bij jou past

Er wordt vaak gezegd bij duurzame kleding dat je voor tijdloos moet gaan. Daar ben ik het opzich mee eens, maar tijdloos is niet perse een gestreept shirt, zwart hemdje en een camel jas, het gaat er om wat bij jou past. Als jij namelijk iets draagt dat echt bij jou past, ben je nooit uit de mode. Analyseer je kledingstijl, wat past er echt bij je? Zowel in stijl, kleur als vorm. Draag jij bijvoorbeeld liever een skinny jeans of baggy broek? Of misschien draag je liever geen broeken maar jurken. En wil je jouw kleding het liefst getailleerd of juist wat rechter? Zijn warme kleuren echt jouw ding, of staan koele kleuren jou beter? Vind je het lastig om hier zelf uit te komen, investeer dan in een sessie met een kleur en stijl consulent die jou helpt te ontdekken welke kleuren passen bij jouw uiterlijk.

Draag wat je hebt

Als je nu besluit om duurzamer om te gaan met kleding, hoef je echt niets nieuws aan te schaffen of al je “fast fashion” de deur uit te doen. Beter gezegd, je hoeft waarschijnlijk helemaal niets aan te schaffen. Ga eens shoppen in je eigen kast, gebruik wat je hebt, draag het af, maak nieuwe combinaties en herontdek je kledingkast. Een leuke manier om kledingstukken in je kast te herontdekken is een 10×10 challenge.

Wees niet te streng voor jezelf

Wat mijn grootste les is bij duurzame kleding is om niet te streng te zijn voor jezelf. Toen ik zelf net begon moest het van mezelf allemaal perfect zijn. Daardoor hield ik het niet vol en gaf ik het uiteindelijk tijdelijk op omdat ik het gevoel had dat het niet voor mij was weggelegd en gewoonweg te ingewikkeld was. Er komen veel dingen kijken bij duurzame kleding kopen en het is oké als je soms iets koopt wat niet duurzaam is of iets koopt wat van een duurzame stof is gemaakt maar van een fast fashion merk is of een miskoop doet, of wat dan ook. Wees niet te streng voor jezelf, het is een proces en dat je mag doorlopen op je eigen tempo!
Ik ben benieuwd naar jullie inzichten wat betreft duurzame kleding! Mocht je graag willen starten met duurzame kleding, dan is het opruimen van je kledingkast een mooie eerste stap. Vind je dat lastig en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag met het opruimen van jouw kledingkast zodat je een goede basis hebt! Bekijk hier alle informatie.

Tip: Pin dit artikel voor later!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.